Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Οπλοκατοχή και μύθοι

Αυτό που επηρεάζει την εγκληματικότητα είναι οι ιδιαίτερες οικονομικές και  κοινωνικές συνθήκες

γράφει * ο Τηλέμαχος Χορμοβίτης, Νομικός

Με αφορμή το μακελειό στη Φλόριντα των ΗΠΑ, «προοδευτικοί» πολιτικοί και ΜΜΕ ξεσπάθωσαν άλλη μια φορά εναντίον της «ελεύθερης οπλοκατοχής» και ζήτησαν την απαγόρευση των όπλων ή τουλάχιστον την αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας.
Όμως, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι περισσότερα όπλα σημαίνουν και περισσότερα εγκλήματα ή ότι οι νόμοι που περιορίζουν την οπλοκατοχή μειώνουν τις ανθρωποκτονίες. Το 1992 στις ΗΠΑ κυκλοφορούσαν 192.000.000 όπλα. Σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 250.000.000 με 300.000.000 και η νομοθεσία στις περισσότερες πολιτείες έχει κάνει πιο εύκολη την απόκτησή τους.
Παρ’ όλα αυτά, οι ανθρωποκτονίες με όπλα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά μειώθηκαν στο μισό, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών. Ομοίως, πολιτείες που έχουν θεσπίσει πιο φιλελεύθερη νομοθεσία στην αγορά όπλων, όπως το Νιου Χαμσάιρ και η Μινεσότα, έχουν μικρότερη εγκληματικότητα από πολιτείες με αυστηρή νομοθεσία, όπως η Καλιφόρνια και το Ιλινόις.

Στην Ευρώπη, πάλι, σε χώρες που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα οπλοκατοχής παγκοσμίως, όπως στην Κύπρο, στην Ελβετία ή τη Σουηδία, ο αριθμός των δολοφονιών με όπλα είναι πολύ χαμηλός, ενώ μαζικές επιθέσεις σαν αυτή της Φλόριντα είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Από την άλλη, στη Βραζιλία, όπου νόμιμη άδεια οπλοφορίας μπορούν να πάρουν μόνο αστυνομικοί και άτομα σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου, τα εγκλήματα με όπλα είναι πέντε φορές περισσότερα απ’ ό,τι στις ΗΠΑ.

Και φυσικά οι περιοριστικοί νόμοι της Γαλλίας στο ζήτημα της οπλοκατοχής δεν απέτρεψαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, αφού οι τζιχαντιστές προμηθεύτηκαν εύκολα όπλα και οι πολίτες οδηγήθηκαν σαν πρόβατα στη σφαγή, αφού δεν είχαν τα μέσα για να αμυνθούν.
Η απαγόρευση των όπλων είναι τόσο ανόητη όσο το να απαγορεύσεις τα... αυτοκίνητα, επειδή κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο. Δεν είναι τα αυτοκίνητα που σκοτώνουν, είναι οι οδηγοί τους. Δεν είναι τα όπλα που σκοτώνουν, είναι οι άνθρωποι. 

Αυτό που επηρεάζει περισσότερο την εγκληματικότητα δεν είναι ο αριθμός των όπλων αλλά οι ιδιαίτερες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα, καθώς και η ιδιοσυγκρασία και η κουλτούρα κάθε λαού. Επομένως, η απαγόρευση δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι εγκληματίες: αυτοί θα εξακολουθούν να βρίσκουν όπλα στη μαύρη αγορά, ενώ οι νομοταγείς πολίτες θα αφοπλιστούν, χάνοντας το δικαίωμα να υπερασπιστούν τις ζωές και τις περιουσίες τους.

* Εφημερίδα «Δημοκρατία»
21 Φεβρουαρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμο, αναρτάται...(με μικρή χρονική καθυστέρηση).

 
ΕπιστροφήTop